lijn
linkedin
twitter
De gebruiker als uitgangspunt, succesvolle productontwikkeling als resultaat!
Final usability check
Als er sprake is van redesign van een bestaande website of software applicatie, of als een nieuw opgezette applicatie bijna wordt opgeleverd, is er een aantal usability tests die uitgevoerd kunnen worden. Deze usability tests verschillen van de usability tests die tijdens de voorbereidingsfase worden uitgevoerd.

De usability tests uit deze categorie zijn o.a. de volgende:
Eye tracking onderzoek
Veel gevolgde paden methode (click paths)
Heuristische evaluatie en pluralistic walkthrough
Cognitive walkthrough

Bovenstaande tests kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om te ondervinden of (en waarom) een onderdeel van een website of software applicatie achterblijft bij de verwachting.

Voor een betrouwbaar resultaat (85% van de fouten opgespoord) heb je door de bank genomen 5 testers nodig (Nielsen 2000).

Houd er wel rekening mee dat een usability test nooit het gehele project betreft (dus de hele website of de hele software applicatie). Deze misvatting leeft nog wel eens bij veel opdrachtgevers.

Een usabilitytest doe je per traject. Als bijvoorbeeld de homepage wordt getest en er worden 10 duidelijke problemen gevonden, moeten deze fouten eerst verbeterd worden voordat er weer een test van de homepage moet komen. Deze aanpak past binnen het iteratieve traject dat ervoor zorgt dat de pagina (en uiteindelijk het hele project) het beste is wat het zijn kan. Na drie tests heb je alle problemen opgespoord. Wat er dan nog overblijft is gerommel in de marge.

easability.nl: Woudenbergstraat 93, 2546 VM, Den Haag. Mob: 06 415 266 12