lijn
hotbutton
linkedin
twitter
De gebruiker als uitgangspunt, succesvolle productontwikkeling als resultaat!
Scenario's
Het hele idee van scenario's, persona's, en taakmodellen is natuurlijk om een abstract product zoals een (web)software applicatie te 'vermenselijken', zodat er geen babylonische spraakverwarringen tussen de leden van het team ontstaan.

Dit doe je om iedereen in het team, van opdrachtgever tot programmeur, aan te spreken in de enige taal die we allemaal verstaan: gewoon nederlands (of de taal die door het team gesproken wordt).

Een scenario is niets minder dan een verhalende situatieschets. Door het verhaal een ietwat dramatisch te maken en het te voorzien van emotionele elementen verhoogt het het begrip van de samenhang bij ontwikkelaars. (Strøm 2006).

Onthoud dat scenario's er in vele soorten en maten zijn, er is dus niet één goede manier. Een aantal restricties is er wel:

1. Een scenario beschrijft niet expliciet het gebruik van software of een andere technische ondersteuning.

2. Concentreer je bij het maken van een scenario op de handeling van de mensen zoals zij interacteren met het product. Neem een gebruikersdoel op in je verhaal.

3. Maak het verhaal leuk om te lezen. Een goed geschreven verhaal heeft een kop en een staart en introduceert de spelers. De LOI biedt een cursus creatief schrijven aan.

Hoe ga je te werk?:
Schrijf een kort verhaal over een persoon (of personen) die een specifieke taak uitvoert binnen de (web)applicatie. De persoon heeft een vooraf bepaald doel die hij wil bereiken. Door het maken van scenarios vind je het antwoord op de vragen die een gebruiker zich stelt terwijl hij of zij dat doel probeert te bereiken.
Scenarios staan niet op zichzelf. Het meest haal je uit scenarios als je ze combineert met personas, use cases en/of taakanalyses.

easability.nl: Woudenbergstraat 93, 2546 VM, Den Haag. Mob: 06 415 266 12