lijn
hotbutton
linkedin
twitter
De gebruiker als uitgangspunt, succesvolle productontwikkeling als resultaat!
Personas
Populair gemaakt door Allan Cooper in zijn boek 'The inmates are running the Asylum' (link naar Amazon.com) en verder beschreven in zijn boek 'About face 3'.

Personas zijn verzonnen archetypes, gebasseerd op werkelijke onderzoek gegevens, die dienen als richtlijn en houvast bij het ontwikkelen van een (web)applicatie of product.

Personas worden ontwikkeld met het hele team nooit door één persoon op z'n eiland. Zodra de opdracht duidelijk is wordt het hele ontwikkelteam uitgenodigd voor een sessie 'persona ontwikkeling'. Op deze manier wordt een persona deel van iedereen en wordt er veel sterker voor de mens ontwikkeld.

Voor een goede persona ontwikkeling kies je er een aantal uit verschillende lagen van de doelgroep; ervaren gebruikers en niet ervaren gebruikers, mannen en vrouwen, jongeren en ouderen. Het is erg belangrijk dat je het doel wat een ieder van deze personas wil bereiken goed uiteenzet.

Personas staan niet op zichzelf. Het meest haal je uit de ontwikkeling van personas als je het combineert met scenarios, use cases en/of taakanalyses.

easability.nl: Woudenbergstraat 93, 2546 VM, Den Haag. Mob: 06 415 266 12