lijn
hotbutton
linkedin
twitter
De gebruiker als uitgangspunt, succesvolle productontwikkeling als resultaat!
Comps / mockups
Comps en mockups zijn met de hand geschetste verbeeldingen van een idee. Voor een website of software applicatie houdt dat in dat er schermschetsen worden gemaakt van de belangrijkste onderdelen. Deze worden meestal gepresenteerd en ter goedkeuring overlegd aan de opdrachtgever, maar deze kunnen ook dienen om inzicht te krijgen in de doorloop.

Volgens sommigen (onderaan deze pagina) is het verstandig om meteen vanuit de mockup een prototype te maken in HTML/CSS en niet naar een programma als Photoshop te gaan, om daar de mockups eerst daar uit te werken tot een schermvoorbeeld dat erg lijkt op het uiteindelijke product.
Ik doe beide. Ik wil in ieder geval de homepage en de sitemap uit gewerkt zien in photoshop en wel om de volgende redenen:

1. De hexadecimale kleurcodes van Photoshop is gelijk aan die in HTML. Vaak keer ik tijdens het ontwikkelen van de HTML/CSS website terug naar een uitgewerkt scherm in Photoshop om een kleur te 'picken' .
2. Photoshop biedt mij de mogelijkheid om bepaalde vaste elementen zoals logo's en vaste items uit te knippen en te plaatsen in de daarvoor bestemde map.
3. Een uitgewerkte schermschets in Photoshop biedt mij houvast. Ik vind het belangrijk om de homepage van de opdrachten waaraan ik op dat moment werk in kleur uit te printen en voor me aan de muur op te hangen.

Er gaat een artikel de ronde op het internet van het webburo 37 signals waarin zij uitleggen waarom een schermschets gemaakt moet worden op een vel papier en niet in Photoshop. Het artikel is te vinden op hun website: http://www.37signals.com/svn/posts/1061-why-we-skip-photoshop.

In het kort komt het hier op neer:
1. Je kunt niet op een Photoshop schermschets klikken.
2. Photoshop biedt teveel ruimte om je met de details bezig te houden. Details zijn voor later.
3. De tekst in Photoshop gedraagt zich anders dan tekst in HTML waardoor het niet hetzelfde gevoel geeft als het werkelijke produkt
4. Werken in HTML/CSS gaat veel sneller, je hebt minder tijd nodig om iets aanpassen en laten zien.
5. Iets maken in Photoshop betekent dat je hetzelfde nog eens moet doen in HTML/CSS. Zonde van de tijd.
6. Met HTML/CSS kun je digital prototypes maken, met Photoshop is dat uitgesloten. Kost veel meer tijd en geld.
7. Photoshop is vreemd. Het 'ligt' toch minder natuurlijk in de hand dan een potlood of pen waardoor het veel moeite kost simpele taken uit te voeren.

maak mockups met de hand op een vel papier

terug
easability.nl: Woudenbergstraat 93, 2546 VM, Den Haag. Mob: 06 415 266 12